Epoksi yer kaplama, zemini daha dayanıklı ve sert yapıya getirmek için kullanılan reçinedir. Daha çok otoparklar, alışveriş merkezleri, hastaneler, depolar vb. yerlerde kullanılır. Epoksi yer kaplama dekorasyon amacı ile de kullanılır. Epoksi yer kaplama ile zemin kimyasal ve fiziksel etkilerden koruma altına alınır. Kaplamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için düzgün ve pürüzsüz ve gözenekli bir yüzey gerekir. Eğer yüzey gözenekli değil ise epoksi yer kaplamasına uygun değildir.
Kaymaz bir yüzeye sahiptir. Estetik bir görünümü vardır. Uzun ömre sahiptir. Eğer kaplanacak alanda çukur, çatlak veya kırık var ise dümdüz bir zemin sağlar. Hijyeniktir ve bakteri oluşumunu, çoğalması engeller. Ömrü 24-25 yıl arasındadır. Kolay temizlenme ve kir tutmaması özelliği ile birçok firmanın tercihidir. İnşaat sektöründe en çok çeliği, betonu ve tahtayı yapıştırmak için kullanılır.
Epoksi Yer Kaplama Nasıl Yapılır?
Epoksi yer kaplama için 5 adım vardır.
Yüzey Hazırlığı
Astar Uygulaması
Ara kat Uygulaması
Pul Serpme
Son kat
Yüzey Hazırlığı
Beton zemin su ile temizlendikten sonra kalan yağ lekeleri beton temizleyici ile temizlenir. Zeminin düz olmasın engelleyen şeyler temizlenmelidir. Beton temizleyiciden sonra zemin, basınçlı su ile tekrar yıkanır. Sert bir fırça ile zemindeki köpürmeler son bulana kadar fırçalanır ve tekrar yıkanır. Beton suyu emiyorsa zemin hazırdır.
Astar Uygulaması
Uygulanan ürüne göre ilk kat astar ve son kat işlemi gerekebilir. Zemini düzgünleştirmek için öncelikle diplerden başlayarak astar uygulamasına geçilir. Astar kat yaklaşık 8 saat içerisinde kurur.
Ara kat Uygulaması
Sonrasında ara kat epoksi hazırlanır. Seçilen epoksi türü yine süpürgeliklerin dibinden başlayarak ara kat yapılır.
Pul Serpiştirme
Ara kat uygulaması henüz kurumadan önceden hazır bulunan epoksi pullar el ile tüm yüzeye serpiştirilir. Ara kat uygulamasının tamamen kurumuş olması için 24 saat beklemek gerekir.
Son Kat
Ara kat uygulaması kuruduktan sonra yeni bir kat için zemin hazır hale gelir. Yapışmayan pulları basit bir şekilde elektrikli süpürge ile temizlenir. Sonra son kat şeffaf epoksi uygulaması yapılıp zemin tamamlanır. Her katın kendince bir kuruma süresi vardır. Bu süre içerisinde zemin ile temas etmemek oldukça önemlidir.