Fizik Tedavi Neye Bakar?

Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, organların eski işlevlerini yerine getirememesi ve işleyişinin bozulması hastalık olarak adlandırılır.

Hastalıklar çok çeşitlidir ve değişkendir. Kimi hastalıklar birkaç gün sürüp kolayca atlatılabilirken kimi hastalıklar epey zorlu, sancılı ve çok uzun tedavi süreciyle geçer. Ne yazık ki bazı hastalıklar da geçmez ve ölümle sonuçlanır.

Hasta olmak çoğu bireyin korkulu rüyasıdır. Çünkü işini doğru düzgün yapamaz, eviyle ilgilenemez, ailesiyle ilgilenemez ve kendi öz bakımından bile yapmaktan aciz olabilir. Her hastalık çeşidinde geçerli değildir tabi fakat bireyin psikolojik gücüne de bağlıdır denilebilir. Canı acıdığında çok büyük tepkiler verip tahammülsüzleşebilir. Anlayışla karşılamak gerekir.
​​​​​​ Hastalandığınızda hastalığınızın hangi branşla ilgili olduğu, hangi uzman hekime görüneceğiniz de kafanızda birer soru işareti haline geliyor. Biz bu yazımızda kısaca fizik tedavi hakkında bilgi vereceğiz.

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi daha çok sinir, kas, kemik ve eklem ağrılarıyla ilgilenir. Ağrılarla ilgilenir. Cerrahi işlem sonrasında hastanın eski haline dönebilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygular. Bu tedavi programı  bireye özgü olur.

Nasıl fizyoterapist olunur?

Fizik tedavi bölümünde çalışmak için fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü okuyup o bölümden dört senelik eğitimden sonra mezun olmanız gerekmektedir. Anatomi ve fizyoloji ağırlıklı bir eğitim vardır. İlk sene pratik bilgiden ziyade teorik bilgi ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Sonraki senelerde verilen eğitim ise pratikleşmeye yöneliktir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü için pratik bilgiler ​​​​​​daha önemlidir. Bunun geliştirilebilmesi için staj dönemi bazı okullarda oldukça uzun tutuluyor.

Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi, kas-iskelet sistemi hastalıklarıyla ilgilenir. Beyne giden damarların tıkanması sonucu meydana gelen hastalıkların tedavisiyle ilgilenir. Buna MS örnek verilebilir. Bunun dışında bel fıtığı, bel ve boyun ağrıları, diz ağrıları, fibromiyalji, osteoartrit gibi hastalıklarla da fizik tedavi doktoru ve fizyoterapistler ilgilenir.

Tedavi Programında Neler Var?

Fizik tedavi programlarında ağrılarınıza ve hastalığınızın seviyesine uygun bir tedavi programı çizilir ve o yol izlenir. Bu programda egzersizler bulunmaktadır. Belli bir puanlama sistemi vardır. Kaslarınız ve sinirlerinizle ilgili değerlendirme yapılır.  Sıfırdan beşe kadar puanlama verip o düzeyde egzersizler verilir veyahut ilaç yazılır. Eğer sıfır puan verilirse ise yani hiçbir hareketi ve egzersizi kendi başınıza yapamıyor iseniz pasif egzersizler yapılır. Eğer dört veya beş ise puanınız kuvvetlendirme ve germe egzersizleri uygulanır. Bu fizyoterapistiniz ve sizin hastalık seviyenize kalmıştır.

Fizik tedavi süreci hastaya ve hastalığa göre değişkenlik gösterir. Bazı hastalıkların tedavisi senelerce sürebilir iken bazı hastalıkların tedavisi on beş ile otuz gün arasında değişmektedir. Bu süreci etkileyen bir diğer faktör de hastadır. Hastanın bağışıklığının güçlü olması, gösterdiği gayret en önemlisi de motivasyonudur.

Fizik tedavi ekibinde fizik tedavi doktorları, fizyoterapistler ve fizik tedavi teknikleri bulunmaktadır. Fizik tedavi doktoru, bahsi geçen egzersiz programını yazar. Fizyoterapistler de uygular.

Yanıtla