Uzaktan eğitim evinden üniversite eğitimi almak isteyenlerin ve kariyer planı yapanların tercih ettiği bir eğitim modeli haline gelmiştir. Uzaktan eğitimin sağladığı avantajlar ve programın işleyişi hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Uzaktan Eğitim Programlarına Başvuru Şartları
Uzaktan eğitim üniversite programlarına başvuru yapabilmek için en az lise mezunu olmalı ve YKS puanı taban üniversitenin belirlediği taban puanın üzerinde olmalıdır. Taban puanı ise kontenjana bağlı olarak ve o bölümün tercih edilme potansiyeline bağlı olarak değişmektedir. Bu koşulları taşıyanlar ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.
Kişisel gelişim, işaret dili, yaratıcı yazarlık, animasyon tasarımı, çocuk gelişimi, oyunlaştırma ve robotik kodlama gibi uzaktan eğitim özel yetenek programlarına başvurularda ise yalnızca lise mezunu olmak yeterlidir.
Aile Danışmanlığı gibi bazı programlara ise yalnızca lisans öğrencisi veya lisans mezunu olanlar başvuru yapabiliyor. Her program için eğitim alınan fakülte farklılık gösterebilir. Örneğin Aile Danışmanlığı için başvuru yapanların Eğitim Fakültesi veya Psikoloji dallarında eğitim alıyor olması şartı aranır.
Uzaktan eğitim veren üniversiteler arasından tercihte bulunurken; sınavların hangi koşullar altında yapıldığına (ikamet edilen adreste veya üniversitenin bulunduğu şehirde) ve üniversitenin eğitim programına dikkat edebilirsiniz.
Uzaktan Eğitimin Dezavantajı Var mı?
Uzaktan eğitim her ne kadar bir defaya mahsus öğretmen ile eş zamanlı olarak dersin dinlenmesine olanak tanısa da öğretmenle birebir iletişimin zayıf olduğu bir programdır. Dersin akışına göre öğrenci merak ettiği sorulara yanıt alamayabilir. Ayrıca derslerin internet üzerinden takip edilmesi, her an internet bağlantısına ulaşamayanlar için dezavantaj oluşturabilir.